Holiday pay – restaurant trade

Simple guide to holiday pay

Usually in the UK all workers are entitled to minimum of 5.6 weeks of paid holiday per year. Eight Bank holidays can be included in this and usually they are, as restaurants are open during bank holidays.

How many days are equal to 5.6 weeks?

Full time worker

Workers mostly work 5 days a week with two days off. Thus the calculation of 28 days comes by 5.6*5 = 28 days. Please note even if a worker works six days a week maximum entitlement is 28 days.

Another quick calculation method is for every month worked by a worker his entitlement
is 28 ÷ 12 = 2.33 days.

Part time worker

Entitlement reduces accordingly, for example a worker who works 3 days a week:
5.6 x 3 = 16.8 days.

Hourly worker

They get 12.07% of hours worked. Suppose a worker worked 100 hours, they get 12 hours 4 minutes of holiday pay.

How this percentage of 12.07% came about?

Total number of weeks in a year                                               52 weeks
Holiday entitlement                                                                       5.6 weeks
Working weeks                                                                                46.4 weeks

Percentage                                                                         5.6 ÷ 46.4 = 12.07%

Tool

Use holiday entitlement calculator on Gov.uk site for more clarity.

Source:
Gov.uk website

 

Bonus facts:

  1. Only time a worker can be paid monies instead of been given holidays is when they leave the job.
  2. Written contracts should be given to workers within two months of starting the job.
  3. Employment contract should contain a clause of deducting excess holiday pay otherwise deduction from pay is not allowed.
  4. ACAS provides help and information to both employers and employees and also provides free e-learning tools.
  5. Sometimes question of rest- breaks also come up. There are three types of rest- breaks:

 

Rest- breaks at work 20 minute rest- break during their working day, if they work more than 6 hours a day.
Daily rest 11 hours rest between shifts
Weekly rest uninterrupted 24 hours without any work each week

 

There is no entitlement for paid rest-breaks.

 

For more details see gov.uk website

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s